+40 259 452 845
office@cesal.ro

12 mart. 2015

Terase – Variante constructive detaliate

Autor: Krzysztof Szyszko – Expert al Asociatiei Poloneze de Faiantari

Terasele au fost intotdeauna o provocare pentru faiantori, deoarece sunt expuse permanent conditiilor meteorologice. Vara se incalzesc foarte tare, iar iarna, apa infiltrata ingheata si provoaca deteriorari importante.

Aceste distrugeri sunt vizibile mai ales primavara devreme. Cauza distrugerilor e una singura: una dintre fazele de lucru nu a fost executata in conformitate cu tehnologia prescrisa; ori faza nu a fost executata deloc, ori a fost executata necorespunzator si a permis apei sa se infiltreze sub placi. Respectarea cu strictete a tehnologiilor europene actuale garanteaza o perioada indelungata de exploatare a terasei si mentinerea aspectului ei estetic in tot acest timp.

VARIANTE CONSTRUCTIVE DE TERASE
Variantele constructive pentru terase sunt multiple, iar tehnologia de placare e specifica fiecarei variante. Nu toate variantele necesita efectuarea tuturor fazelor de executie. Uneori, unele faze nu sunt necesare, alteori nu sunt justificate economic. Cele mai intalnite variante constructive de terase sunt:
-balconul
-terasa pe sol
-terasa situata deasupra unei camere incalzite

MATERIALE NECESARE
Pentru placarea unei terase, este nevoie de o mare diversitate de materiale – numai placile, adezivul si chitul de rostuit nu sunt suficiente.

MAI AVEM NEVOIE DE:
-placi (gresie si faianta) rezistente la inghet
-adeziv flexibil (S) din clasa C2
-chit de rostuit flexibil, pe baza de ciment, din clasa CG2
-silicon de culoarea chitului
-hidroizolatie bicomponenta acrilica, sub placi
-banda de etansare (la coltul dintre perete si terasa)
-profile metalice

IN ANUMITE CAZURI NE VOR TREBUI SI:
-amorsa pe baza de bitum
-hidroizolatie bicomponenta bituminoasa
-polistiren EPS sau XPS
-membrane bituminoase

750x470 - poza pg2_terase

DRUMUL SPRE SUCCES IN EXECUTAREA TERASELOR
Pentru a atinge succesul, si anume durabilitatea terasei, cheia este executia atenta a tuturor fazelor. Terasele nu iarta “scurtaturile “. Trebuie sa fiti atenti la toate detaliile. Dintre fazele de lucru de la placarea unei terase, doua sunt cele mai importante:

1. HIDROIZOLAREA CU MEMBRANA BITUMINOASA LICHIDA, PESTE STRATUL SUPORT
Este o metoda de hidroizolare fara imbinari si este formata din 2 straturi: amorsa bituminoasa si hidroizolatia bituminoasa bicomponenta. Are rol dublu. In primul rand hidroizoleaza structura plafonului superior – rol similar cu cel de la hidroizolarea fundatiilor. In plus, formeaza o bariera de vapori deasupra camerei incalzite, prevenind condensarea vaporilor de apa in straturile de deasupra membranei hidroizolante lichide. Aceasta hidroizolatie este extrem de importanta daca sub terasa avem o camera locuibila. Daca hidroizolarea nu s-a facut perfect, reparatiile vor fi foarte costisitoare.

2. HIDROIZOLAREA CU MEMBRANA ACRILICA LICHIDA, SUB PLACILE CERAMICE
Hidroizolatia de sub placile ceramice este prima linie de aparare impotriva inamicului (apa). Se executa de faiantor si, impreuna cu montarea placilor, reprezinta responsabilitatea principala a acestuia.

EXECUTAREA HIDROIZOLATIEI SUB PLACI
-amestecam cele doua componente
-nu amorsam, dar udam stratul suport cu apa (astfel incat sa nu existe balti)
-aplicam primul strat de hidroizolatie acrilica 2K cu o pensula, cu miscari circulare, astfel incat sa o imbibam cat mai mult in suport
-aplicam al doilea strat de hidroizolatie, prin miscari de la dreapta la stanga (est-vest)
-la intersectia dintre perete si terasa pozam banda de etansare
-aplicam al treilea strat de hidroizolatie cu miscari perpendiculare pe stratul anterior (nord-sud)
-suprafata astfel pregatita este gata pentru montarea placilor

Inainte de a vorbi despre placare, trebuie amintite cateva detalii.

Banda de etansare se pozeaza in rostul de dilatare in forma literei “omega” . Deasupra benzii de etansare se introduce in rost un snur de dilatare cu diametrul mai mare decat rostul, ceea ce va permite o inchidere etansa. Dupa montarea placilor, rostul dintre ele se etanseaza cu silicon. Rosturile de dilatare trebuie facute astfel incat suprafata suportului ce se va dilata sa nu fie mai mare de 5 mp, iar o
latura sa nu fie mai mare de 3 m. Nu se admite ca latimea rostului de dilatare dintre placi sa se limiteze
la latimea rostului pentru chiturile de rostuit. Rostul de dilatare dintre placi, umplut cu silicon, va fi de cel putin 5 mm. Al doilea detaliu important este executarea partii frontale a terasei cu solutia de drenaj a apei. Profilele de drenare a apei au fost realizate pana acum din tabla zincata, dar au fost inlocuite cu profile din aluminiu.

Profilele de drenaj (profilele cu picurator) sunt completate cu coltare si elemente de legatura care permit realizarea oricarui contur al terasei cu margini drepte. Ultimele 2 faze ale executiei unei terase sunt montarea placilor ceramice si chituirea.

750x492 - poza pg3_terase

MONTAREA PLACILOR CERAMICE
Cea mai buna metoda de montare a placilor pe terasa este metoda combinata. Se intinde adezivul de ciment din clasa C2TE cu ajutorul unei gletiere cu dinti (de 10 mm) pe suprafata terasei. Apoi se aplica acelasi adeziv pe partea inferioara a placii, cu partea dreapta a gletierei. Se apasa placa pe terasa, miscand usor. Aceasta metoda de placare este cea mai eficienta, deoarece se obtine o aderenta foarte
buna a adezivului la placa. Alegerea latimii rostului este foarte importanta. Rostul trebuie sa fie de minim 4 mm sau mai mare. Aceste latimi de rost vor permite eliminarea usoara a vaporilor de apa care, din diferite motive, se pot gasi sub placi. Rostul compenseaza, de asemenea, micro-miscarile placilor cauzate de deformatiile termice ale pardoselei.

CHITUIREA
PENTRU O CHITUIRE CORECTA TREBUIE SA RESPECTATI CATEVA REGULI:
-curatati mortarul ramas in rosturi
-in cazul gresiei glazurate, impregnati placile inainte de chituire
-nu chituiti in zile calduroase, deoarece apa din pasta de chituire se va evapora foarte repede, inainte de intarirea chitului, care, astfel, poate fisura
-culoarea chitului trebuie sa fie apropiata de culoarea placilor – se spala mai usor
-in cazul unei diferente mari de culoare intre placi si chit, apre efectul de „grilaj” care nu este pe placul tuturor
-alegeti mai bine un chit mai inchis la culoare, deoarece unul deschis, dupa o utilizare indelungata, se murdareste
-udati cu apa suprafata placilor inainte de chituire
-aplicati chitul folosind o spatula de cauciuc
-dupa uscare, spalati cu o cantitate mica de apa
-nu spalati cu multa apa deoarece se poate spala pigmentul din chit si pot aparea pete
-spalati suprafata terasei de mai multe ori, pentru a nu lasa murdarie – indepartarea ei a doua zi poate fi o mare problema
-nu uitati – aspectul final al chitului poate fi vazut abia a doua zi

MONTAREA BALUSTRADEI
Evitati montarea balustradei pe placile de pe terasa, deoarece o astfel de solutie va face dificila hidroizolarea terasei. Solutia optima este sa fixati balustrada pe partea frontala a terasei. Astfel, nu sunt afectate placile, iar ambele izolatii raman intacte.

VEZI PRODUSELE CESAL

Chit de rosturi pentru placi