+40 259 452 845
office@cesal.ro

12 mart. 2015

Cesal Dusch Platte – Placa de dus pentru bai moderne

Autor: Paweł Lisiński

Clientii comanda din ce in ce mai des, pentru bai, placi de dus placate la nivelul pardoselii, cu drenaj liniar sau punctual. Prin folosirea acestei solutii, se elimina instalarea caditei de dus traditionale. Aceasta va fi inloicuita de placa de dus montata pe pardoseala, cu scurgere incorporata.

Placile de dus moderne, la nivelul pardoselii, sunt proiectate pentru a fi utilizate la dusuri sau la cabine de dus, in sali de dusuri sau camere de baie. Utilizarea lor creaza o senzatie de spatiu incapator si ofera flexibilitate in amenajarea bailor sau a altor spatii unde se pot monta. Absenta barierelor si inalta rezistenta la compresiune, recomanda folosirea acestor placi de dus acolo unde utilizatorii sunt persoane in varsta sau in scaun cu rotile.

In compozitia placii de dus la nivel cu pardoseala intra urmatoarele elemente:
-placa
-sifon
-banda de etansare
-rigola de scurgere

PLACA
-Este un element de sustinere realizat dintr-o placa de XPS special
-Are pante de scurgere care dreneaza apa spre rigola, evitand astfel scurgerea apei in toata baia
-Este conceputa pentru a fi placata cu placi ceramice, piatra naturala, mozaic din sticla
-Scurgerea incorporata din fabrica este 100% etansa
-Grosimea placii este de 50 mm
-Este in totalitate rezistenta la apa (hidrofobizata)

345x215-dusch plate 2

RIGOLA DE SCURGERE
-Are pante de scurgere care dreneaza apa spre sifon
-Rigola poate fi liniara sau punctuala
-Capacul rigolei poate fi din sticla, placat cu placi ceramice etc
-La montaj, capacul rigolei trebuie sa fie la acelasi nivel cu placile cu care se placheaza podeaua baii
-Teava de evacuare a rigolei trebuie sa se potriveasca cu sifonul

SIFONUL
-Sifonul trebuie sa aiba capacitate mare de evacuare a apei; deb itul recomandat pentru un sifon de cadita de dus este de 0.8 – 1.0 litri de apa pe secunda

345x215-dusch plate 1

-Sifonul trebuie sa fie perfect etans, deoarece contine tot timpul apa; daca nu e etans, apa se va scurge prin pardoseala,distrugand-o, iar, fara inchidere hidraulica, vor invada mirosurile
-Sifonul trebuie sa reziste la solicitarile mecanice la care il supune suportul de ciment in care este incorporat.

banner 750x - dusch plate - sifon

PLACA DE DUS LA NIVELUL PARDOSELEI – INSTRUCTIUNI DE MONTAJ

1. PREGATIREA SUPRAFETEI SUPORT
In locul unde va fi montata placa, trebuie sa faceti o gaura in beton de o adancime de 4 sau 6 cm in formatul corespunzator conturului si dimensiunilor placii de dus. Cel mai bine ar fi ca decizia sa fie luata in faza de proiectare; in timp ce se efectueaza podeaua din ciment putem sa lasam o suprafata neumpluta cu beton acolo unde dorim sa montam placa.

2. POZITIONAREA, MONTAREA SI VERIFICAREA SIFONULUI
Asezati pe pozitie cadita, faceti eventuale ajustari in masuratori. Prin orificiul de scurgere din placa marcati pe pardoseala locul de iesire a conectorului cu care este finalizata scurgerea – acesta este un element metalic care iese din partea inferioara a placii, de aprox. 5 cm lungime si se conecteaza la sifon prin placa. Fig. 3

Apoi asamblati sifonul la teava de scurgere. Stabilizati cu ajutorul mortarului de fixare. Dupa asezarea sifonului, verificati inca o data alinierea conectorului de scurgere a placii cu orificiul de distantiere al sifonului si daca este posibila montarea lor fara probleme. Faceti o proba de etanseitate umpland sifonul cu apa.

3. MONTAREA PLACII DE DUS
Dupa ce ati verificat daca toate componentele individuale se potrivesc si ati facut o proba precisa de etanseitate, completati cu mortar de ciment pana la inaltimea de 4 sau 6 cm (in functie de grosimea placii folosite) sub nivelul pardoselei, astfel incat sa fie vizibila doar suprafata superioara a distantierului. Putem trece la montarea placii dupa ce mortarul de ciment s-a uscat si intarit. Fig. 10.

Aplicati adezivul flexibil pe baza de ciment clasa C2TE pe intreaga suprafata a partii inferioare a placii si pe umplerea facuta anterior. Asigurati-va ca adezivul acopera complet spatiul dintre placa si suprafata suport. Fig. 11 si Fig. 12

Dupa nivelarea placii, locul ei de legatura cu restul pardoselii trebuie sigilat cu o banda de etansare speciala lipita de suprafata suport cu ajutorul adezivului flexibil pe baza de ciment clasa C2TE.

Acum puteti continua cu montarea placilor.

banner 750x - poze numerotate