+40 259 452 845
office@cesal.ro

12 mart. 2015

Baia moderna

/
Comments0
/

Multe doamne si-ar dori sa aiba o baie moderna. Dar, pentru a crea un astfel de spatiu, e nevoie de un profesionist adevarat, care sa fie la curent cu noile tendinte europene in domeniu.

Tuturor faiantorilor le doresc numai bai reusite!
Articol de: Sebastian Czernik

Desi subiectul este destul de bine cunoscut, as dori, in acest articol, sa sistematizez cunostintele,
experienta practica si noutatile. Prin urmare, voi prezenta etapele de lucru la placarea unei bai, dupa cum urmeaza:
-PREGATIREA SUPRAFETELOR SUPORT
-HIDROIZOLAREA SUPORTULUI
-MONTAREA SI CHITUIREA PLACILOR.

PRIMII PASI
Daca aveti la dispozitie un spatiu destinat pentru amenajarea unei bai noi, sau daca vreti sa transformati o alta incapere in baie, trebuie sa incepeti cu un inventar detaliat. Pe baza acestui inventar, si nu plecand de la proiectul cladirii, puteti incepe proiectarea baii.

Proiectul trebuie sa ia in considerare amplasarea obiectelor sanitare, tinand cont de recomandarile tehnice referitoare la distante, inclinarea scurgerilor etc. De asemenea, trebuie sa tineti cont de pozitia si dimensiunile elementelor de iluminat, de prize si de intrerupatoare. Un astfel de proiect este realizat, de obicei, de un arhitect, de un designer de interior sau de un faiantor, dupa ce, in prealabil, au fost consultati cei care vor utiliza baia. Aceasta este o etapa importanta de lucru si, daca se face corect, pot
fi evitate nemultumirile viitoare ale clientului sau eventuale modificari pe parcursul lucrarilor de placare.

SUPRAFETELE SUPORT SUNT ESENTIALE
Garantul calitatii si durabilitatii placarilor este suportul corect pregatit. Chiar si cele mai scumpe placi, montate pe un suport necorespunzator, se pot desprinde sau crapa. Acest lucru este deosebit de important in cazul gresiei care, spre deosebire de faianta, este supusa la o exploatare mai intensa.

TIPURI DE SUPRAFETE SUPORT
Suprafetele suport pot fi impartite dupa mai multe criterii. Principalul criteriu are la baza varsta, adica timpul scurs de la executia acestora. in acest sens, distingem suprafete suport noi – in cladirile nou construite sau renovate- si suprafete suport vechi – in cladirile existente, folosite. in cazul suprafetelor noi, se pune problema maturarii suportului, adica a timpului care trebuie sa treaca de la executia pardoselii si a finisajului peretilor pana in momentul in care se monteaza placile. Aceasta perioada
depinde de mai multi factori:

-tipul materialului utilizat
-grosimea materialului
-conditiile ambientale (temperatura, umiditate etc)

Pentru a se intari, tencuiala sau sapa pe baza de ciment au nevoie de 7 zile pentru fiecare centimetru grosime. Dupa un alt criteriu, suprafetele pot fi impartite in 2 categorii: traditionale – din care fac parte peretii de beton, zidarie, tencuielile pe baza de ciment sau ipsos si pardoselile pe baza de ciment (beton, sape). A doua categorie se refera la suprafetele suport dificile, denumite critice. Aici includem placile ceramice vechi, suporturile din material lemnos (inclusiv placile OSB) precum si placile din gips-carton.

Cerinte pentru peretii si pardoselile suport, in bai:

Suprafetele pregatite in mod corespunzator trebuie sa fie:
-solide si stabile
-uscate
-nefisurate
-curatate
-plane

VOI ANALIZA PE SCURT FIECARE DIN CARACTERISTICILE DE MAI SUS.

Solide si stabile. Rezistenta podelelor la compresiune trebuie sa fie de minim 12 MPa. Tencuiala trebuie sa aiba o aderenta totala la pereti si sa nu sune in gol la lovire. Nu este voie ca straturile suport sa se indoaie sau sa cedeze sub presiune.

Uscate. Umiditatea maxima admisa pentru pereti si pardoseli este prezentata mai jos:

TIPUL DE SUPRAFATA vs UMIDITATE
Beton, sapa de ciment, tencuiala de ciment: Max. 3%
Tencuiala de ipsos: Max. 1%

Nefisurate. Daca suportul este fisurat, trebuie reparat. Remedierea va tine cont de tipul fisurilor – stabilizate sau active. Fisurile stabilizate trebuie largite si adancite mecanic si apoi inchise cu mortar de ciment. Fisurile active se consolideaza suplimentar, fie cu bare de otel (montate transversal pe fisuri), fiecu plase speciale.

Curatate. Pe suprafetele suport nu trebuie sa existe resturi de vopsea sau adezivi, bucati desprinse sau slab aderente la suport, alte impuritati (praf etc). Portiunile neaderente se indeparteaza cu dalta si ciocanul, vopseaua se curata cu peria de sarma iar praful se sterge cu o laveta.

Plane. Abaterile prea mari fata de verticala sau orizontala pot impiedica sau pot face dificile lucrarile de placare in bai. Se poate verifica planeitatea suprafetelor cu ajutorul unei rigle de 2 m lungime. Nu este voie sa avem abateri mai mari de 3 mm pe lungimea riglei, in maxim 3 puncte. Abaterile maxime admise- pe toata inaltimea peretelui – nu trebuie sa depaseasca 4 mm. Pe suprafetele orizontale (pardoseli) abaterea maxima admisa este de 5 mm pe lungimea riglei (2 m).

AMORSAREA
O importanta deosebita are alegerea amorsei. Pe suporturile absorbante se utilizeaza emulsii traditionale de amorsare care patrund in suport si reduc absorbtia. Pe suprafete netede, cum ar fi betonul, placile OSB sau placile ceramice vechi, se utilizeaza asa – numita amorsa adeziva, care nu patrunde in suport, dar creeaza un strat de aderenta. in ambele situatii, folosirea amorsei permite uniformizarea caracteristicilor suportului pe toata suprafata.

HIDROIZOLAREA SUB PLACI
Urmatorul pas este hidroizolarea suportului. Se foloseste o hidroizolatie lichida. De obicei, aceasta se aplica cu pensula sau cu rola, in zonele in care exista posibilitatea sa ajunga apa si pe o raza de 0,5 m in jurul lor. in practica, aceste locuri sunt cabina de dus, cada si chiuveta. in multe tari europene se hidroizoleaza toata pardoseala din bai, pentru a evita riscul inundarii vecinului de la etajul inferior. La colturile dintre pereti si la cele dintre pereti si pardoseala se folosesc benzi de etansare care vor asigura o etansare perfecta in cazul aparitiei in aceste locuri a unor fisuri de dilatare, pe parcursul exploatarii baii.

ADEZIVUL PENTRU PLACI
Alegerea adezivului și modul de lucru trebuie sa se bazeze pe recomandarile și informațiile furnizate de producator. La alegerea adezivului veti tine cont de:
-locul unde se monteaza placile (interior, exterior, podea, perete)
-caracteristicile suportului (tip, planeitate, stabilitate)
-tipul placilor (gresie, faianta, teracota, clinker, mozaic, piatra)
-caracteristicile și dimensiunile placilor
-conditiile de utilizare (incalzire in pardoseala, suporturi critice- placi ceramice, OSB sau gips-carton)

Pe fiecare ambalaj cu adeziv sunt descrise caracteristicile adezivului continut. Astfel, adezivii pe baza de ciment sunt marcati cu litera „C”. Celelalte simboluri au urmatoarele semnificatii:

1 – adezivi cu aderenta normala
2 – adezivi cu aderenta imbunatatita
F – adezivi cu intarire rapida
T – adezivi cu alunecare redusa
E – adezivi cu timp deschis extins
S1 – adezivi deformabili (flexibili)
S2 – adezivi foarte deformabili (flexibili)

CE ADEZIV ALEGEM?
in bai pot fi utilizati atat adezivi din clasa C1 cat si adezivi din clasa C2. Suporturile normale sau placile precum gresia, faianta si clinkerul nu necesita adezivi deosebiti. Pentru acestea, se folosesc adezivii din clasa C1. Pe suporturile critice, care se pot deforma (de exemplu placile de gips-carton) sau pentru montarea placilor de dimensiuni mari, se recomanda folosirea adezivilor din clasa C2. in cazul placilor cu absorbtie mare de apa (marmura, gresie glazurata), se recomanda utilizarea adezivilor pe baza de ciment alb. in acest mod veti evita patarea placilor, care este posibila in cazul folosirii adezivilor pe baza de ciment gri. Pentru montarea gresiei pe holuri, pe scari de acces sau in camere locuite, se recomanda folosirea adezivilor cu simbolul „F” (care se intaresc in cateva ore). Pe pereti se recomanda utilizarea adezivilor cu alunecare redusa tip „T” si cu timp deschis extins tip „E”, astfel incat sa puteti monta placile de sus in jos. Asa veti avea placi intregi, netaiate, pe randul de sus, cel mai vizibil.

MODALITATI DE ARANJARE A PLACILOR
Placile ceramice pot fi aranjate in 5 moduri diferite, asa cum sunt ele enumerate mai jos. Se pot face si combinatii.
-Aranjamentul simplu (clasic)
-Aranjamentul intercalat (decalat sau caramida)
-Aranjamentul in romb (in caro)
-Aranjamentul mixt
-Aranjamentul modular

Modalitati de aranjare a placilor:

ARANJAMENTUL SIMPLU
Rosturile dintre placi se intersecteaza in unghi drept. Este solutia optima pentru o baie cu dimensiuni
regulate si colturi drepte. Pierderile de placi prin taiere sunt reduse la minim.

ARANJAMENTUL INTERCALAT
in acest aranjament, rosturile dintre placi sunt decalate cu o treime din lungimea placii. Este o solutie des intalnita atunci cand se folosesc placi dreptunghiulare.

ARANJAMENTUL IN ROMB
in acest aranjament, rosturile se intersecteaza in unghi drept si formeaza un unghi de 450 cu peretii. Este ideal pentru bai cu forme neregulate, mai ales pentru cele lungi si inguste.

ARANJAMENTUL MIXT
Acest aranjament se obtine prin combinarea a minim 2 formate de placi. Se obtine efectul de decalare in ambele directii.

ARANJAMENTUL MODULAR
Se utilizeaza in baile cu suprafete mari de placat. Aranjamentul este creat cu placi de formate diferite si se repeta de mai multe ori, regulat, pe toata suprafata placata.

banner 750x105 - aranjamente

CHITUIREA ROSTURILOR
Este ultima etapa de lucru la montarea placilor ceramice. Operatiunea consta in umplerea rosturilor dintre placi, curatate in prealabil, cu pasta de chituire, cu ajutorul unei spatule de cauciuc. Se obtine in acest fel o completare colorata a aranjamentului de placi ceramice. Chitul de rostuit indeplineste si functia de compensare a deformatiilor cauzate de variatiile de temperatura (incalzire in pardoseala) sau de umiditate. De asemenea, ne ofera posibilitatea de a corecta micile diferente dimensionale dintre placi. Pe piata exista doua tipuri de chit de rostuit:

1. chit de rostuit pe baza de ciment
2. chit de rostuit epoxidic

Chiturile pe baza de ciment folosite in bai sunt, de obicei, cele din clasa CG2 – chituri de rost cu caracteristici mecanice imbunatatite.

Suplimentar, pot avea si urmatoarele caracteristici:
A – rezistenta sporita la abraziune
W – absorbtie redusa de apa

Putem intalni si chituri de rost pe baza de ciment care contin si ingredienti care confera un efect de stralucire.

O solutie interesanta este chitul de rostuit epoxidic, pe baza de rasini reactive, format din 2 componenti:
-primul component contine un liant (rasina epoxidica), filere si aditivi; ce se prezinta ca o pasta groasa;
-al doilea component este un agent de intarire; este un produs lichid si are rolul de a activa reactiile chimice care provoaca adeziunea.

Chiturile pe baza de rasini reactive sunt mai scumpe decat cele pe baza de ciment, dar au caracteristici tehnice superioare – sunt mai stabile, au o rezistenta mecanica mult mai mare, o foarte mare rezistenta la murdarire si agenti chimici dar, practic, au absorbtie zero de apa. Astfel, creeaza prima bariera in fata umiditatii si exclud formarea mucegaiurilor in rosturi. De aceea, au inceput sa fie folosite in bai, mai ales la dusuri.

ALEGEREA CHITULUI DE ROSTUIT
Atunci cand alegeti un chit de rostuit pentru baia dumneavoastra, trebuie sa luati in considerare
mai multi factori:

-tipul de chit de rostuit (pe baza de ciment sau epoxidic)
-culoarea (de preferinta apropiata de culoarea placilor, in caz contrar apare efectul de „zabrele”)
-marimea rosturilor recomandata de producator. Daca folosim chit pentru rosturi inguste la umplerea rosturilor largi, chitul se va crapa. La fel, daca folosim chit pentru rosturi largi la rosturi inguste.
-granulatia (finetea) chitului u un chit fin se obtine o suprafata mai neteda, care nu se murdareste repede si are un aspect mai placut decat un chit cu granulatie mare

CHITUIREA
La chituire, trebuie sa tineti cont, inainte de toate, de instructiunile producatorului. Se vor folosi unelte adecvate, cum ar fi: spatula de cauciuc pentru chituire, un burete cu absorbtie ridicata si un burete dur pentru a spala chitul de rosturi epoxidic. Este recomandat sa folositi cantitati mici de apa pentru spalarea chitului pe baza de ciment, altfel, se poate decolora (nu are importanta in cazul chitului epoxidic).

RECEPTIA LUCRARII
Este ultima etapa a activitatii faiantorului in baie. Se confirma executarea lucrarii in conformitate
cu proiectul stabilit initial si aprobat de parti (faiantor, client, proiectant). in plus, se verifica prin sondaj, aderenta placilor la suport (la ciocanire, nu este voie sa sune in gol). Receptia se finalizeaza prin achitarea lucrarii.

VEZI PRODUSELE CESAL

Chit de rost Epoxidic
Hidroizolatie monocomponenta interior – Aqualastik
Adeziv pentru placari ceramice si piatra naturala
Adeziv pentru placari in interior si exterior